Máme tady Vánoce, tedy nespočet příležitostí a mnohá nebezpečí jako stvořená přímo pro Nešiku. A opravdu nemýlíte se Nešika se opět vyznamenal. Tentokrát již na samém začáku Vánoc při stavění vánočního stromečku.

Ten už po zkušenostech z minulých let do stojanu zásadně neumísťuju jinak než s bohatou bezpečnostní výbavou čítající zejména pořádně tlusté pracovní rukavice, chránicí mé drahocené končetiny před ostrou pilkou, a v neposlední řadě vždy po ruce umístěnou, lékarničku 🙂 Nejinak tomu bylo i letos, kdy na zmiňovanou lékarničku naštěstí nedošlo. Pokud ovšem pomineme porcování kapra, tehdy se hodila. Ale ten palec mi krvácel jen dva dny, takže to se nepočítá. Vraťme se však zpátky ke stromečku.

Problém totiž tkví v tom, že náš stojan je určen pro stromečky do výšky maximálně 1,5 metru. Zkuste však takovýto "strom" předložit dětem … No a protože kromě Nešiky jsem taky pořádný skrblík, už léta to tak nějak pytlíkuju a stojan poměrně úspěšně slouží, i když stromeček obvykle stojí poněkud šikmo. Drobná komplikace tkví snad jen v tom, jak dostat kmen o velikosti melounu do otvoru o rozměrech pinpongového míčku. Prostě a jednoduše náš stojan je konstruován na kmínky tloušťky smetákové hole, což naše dvouapůlmetrové jolky s kmenem rostlého dubu rozhodně nejsou. Musím kmen upižlat, zúžit a nasadit otvoru, který je k dispozici. Výsledek potom vypadá tak, že na kruhovém průměru kmenu trčí úhledný hranol, který celé monstrum drží. Pravda na pohled to nepůsobí přiliš stabilně, ale věřte mi, funguje to. Letos jsem měl práci kapku ulehčenou tím, že kmen už byl částečtně zužen prodejcem. Bohužel však ne dostatečně pro náš stojan, a tak přišla ke slovu obvyklá metoda. Nebyl bych to však já kdyby se dílo povedlo dokonale a napoprvé. Jednoduše jsem kmen zúžil příliš, takže ve stojanu nedržel … Co teď? Koupit nový? Zrušit Vánoce? Zkrátit kmen a pustit se do díla znovu? (To už tady mimochodem v minulosti taky bylo 🙂 Koupit nový stojan? Jo, to by asi bylo nejlepší řešení, ale nějak na něj nedošlo, protože jsem měl v záloze ještě jeden nápad. Zvolil jsem, jak jinak než, netradiční postup. Kousek kmenu, který byl ještě před chvíli součástí Vánočního stromečku, byl zakrátko naimplementován na původním místě. A jakže jsem toho docílil? Inu taková kobercová páska, to je vskutku jedinečný výnalez. Ano zcela určitě jsme jediná domácnost v Česku, no možná i na světě, které drží stromeček, jasně že šikmo 🙂 pomocí kobercovky.

PS: Dnes je Boží hod a stromeček ještě stále stojí … 🙂